Портал здорового образа жизни    +7 (4912) 24-74-37,+7 (910) 642-56-92     contact@breath.ru
От просвещения - к здоровью Портал здорового образа жизни
Главная О компании Питание Диета Здоровье Статьи Цены Спорт Контакты
  Здоровый образ жизни

Breath.ru - Sodium
 
Sodium


Description

Sodium is an essential mineral found predominantly in the extracellular fluids; the vascular fluids within the blood vessels, arteries, veins, and capillaries; and the intestinal fluids surrounding the cells. About 50 percent of the body's sodium is found in these fluids and the remaining amount is found within the bones. Sodium functions with potassium to equalize the acid-alkali factor in the blood. Along with potassium, it helps regulate water balance within the body; that is, it helps regulate the distribution of fluids on either side of the cell walls. Sodium and potassium are also involved in muscle contraction and expansion and in nerve stimulation.

Another important function of sodium is keeping the other blood minerals soluble, so that they will not build up as deposits in the bloodstream. It acts with chlorine to improve blood and lymph health, helps purge carbon dioxide from the body, and aids digestion. Sodium is also necessary for hydrochloric acid production in the stomach.

An excess of sodium in the diet may cause potassium to be lost. Sodium is found in virtually all foods, especially sodium chloride, or salt. High concentrations are contained in seafoods, poultry, and meat. Kelp is an excellent supplemental source of sodium.


Absorption and Storage

Sodium is readily absorbed in the small intestine and the stomach and is carried by the blood to the kidneys, where it is filtered out and returned to the blood in amounts needed to maintain blood levels required by the body. The absorption of sodium requires energy. Any excess, which usually amounts to 90 to 95 percent of ingested sodium, is- excreted in the urine.

The adrenal hormone aldosterone is an important regulator of sodium metabolism. Excessive salt in food interferes with absorption and utilization, especially in the case of protein foods. Vomiting, diarrhea, or excessive perspiration may result in a depletion of sodium. Sodium supplements to prevent sodium deficiency may be needed in such cases. The levels of sodium in the urine reflect the dietary intake; therefore when there is a high intake of sodium the rate of excretion is high, and if the intake is low the excretion rate is low.


Dosage and Toxicity

There is no established dietary requirement for sodium, but it is generally observed that the usual intake far exceeds the need. The average American ingests 3 to 7 grams of sodium and 6 to 18 grams of sodium chloride each day. The National Research Council recommends a daily sodium chloride intake of 1 gram per kilogram of water consumed. in the urine. Abnormal fluid retention accompanied by dizziness and swelling of such areas as legs and face can also occur. An intake of 14 to 28 grams of salt (sodium chloride) daily is considered

excessive.

Diets containing excessive amounts of sodium contribute to the increasing incidences of high blood pressure. The simplest way to reduce sodium intake is to eliminate the use of table salt.


Deficiency Effects and Symptoms

Deficiencies are very uncommon because nearly all foods contain some sodium, with meats containing especially high amounts. A sodium deficiency can cause intestinal gas, weight loss, vomiting, and muscle skrinkage. The conversion of carbohydrates into fat for digestion is impaired when sodium is absent. Arthritis, rheumatism, and neuralgia, a sharp pain along a nerve, may be caused by acids that accumulate in the absence of sodium.


Beneficial Effect on Ailments

An individual suffering from high blood pressure is 1 advised to maintain a low-sodium diet, since sodium I may aggravate this ailment. Resistance to heat cramps I and heat strokes may be increased by moderate sodium 1 intake. Sodium helps keep calcium in a solution that 1 is necessary for nerve strength. Clinical studies indicate that low-sodium diets are effective in preventing \ or relieving the symptoms of toxemia (bacterial poisoning), edema (swelling), proteinuria (albumin in the j urine), and blurred vision.





 
  Поиск    Тел.: 8 (4912) 24-74-37
 
 

  Новости
12–13 марта 2025 года, Москва. Особое внимание на конгрессе получил доклад Баландина Михаила Юрьевича, руководителя отдела спортивной нутрициологии Центра спортивных технологий Москомспорта. Его выступление обрисовало картину сезонных изменений в рационе спортсменов. Его доклад включал: Обзор 10 исследований из разных уголков мира (Япония, Турция, ЕС, Шанхай). Показатели состава тела у спортсменов в различные тренировочные периоды. Рекомендации по оптимизации питания. >>>

Почему самый любимый? Потому что 9 из 10 приобретателей и пользователей наших программных продуктов – женщины. Мы спешим поздравить вас, дорогие наши женщины,с праздником весны. Желаем вам крепкого здоровья, мира, благополучия, процветания. Вы делаете мир лучше. Вы вносите огромный вклад в поддержание здоровья ваших близких и обращающихся к вам за помощью пациентов и клиентов. Диетологи, нутрициологи, антиэйдж специалисты, иные специалисты по питанию - все вы входите в группу помогающих >>>

Приглашаем начать этот год с полезных подарков для вас — серии бесплатных вебинаров для специалистов, работающих с клиентами. Что вас ждет? 14 января в 17:00 — «Питание клиента шаг за шагом: алгоритмы успеха». Подробный пошаговый план работы с клиентом, учет индивидуальных особенностей и создание эффективных рационов. 15 января в 17:00 — «Разбор реального кейса: рацион за 6 недель» Разберем пример из практики: от анализа питания клиента до готовых рекомендаций. >>>



  Материалы
20-22 марта состоялась VIII Международная научно-практическая конференция «АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ ФИЗИЧЕСКОЙ КУЛЬТУРЫ, СПОРТА И ТУРИЗМА», организованная Министерством по физической культуре, спорту и туризму Республики Башкортостан, ФГБОУ ВПО « Уфимский государственный авиационный технический университет», ФГБОУ ВПО «Уфимский государственный педагогический университет им. М. Акмуллы», Бирским филиалом ФГБОУ ВПО «Башкирский государственный университет». >>>
Доработка программного комплекса проводится в направлении автоматической генерации оптимальных для каждого пациента недельных рационов. Для этого используется информация о привычном фактическом питании, полученная как традиционным способом обработки пищевых дневников пациентов, так и с помощью экспресс анализа частотным методом. Большим подспорьем для диетологов является возможность набора пищевого дневника самим пациентом в удаленном режиме посредством сети Интернет >>>


  Информация для потребителя
Общество с ограниченной ответственностью Центр медицинской профилактики "Истоки Здоровья"
Является членном ассоциации компаний Breath technologies.

Реквизиты: ИНН 6231056844, КПП623101001, ОГРН 1036208007230.
Адрес: г. Рязань, ул. Есенина д.116/1, офис 204 А, РФ, 390046

Телефон/факс: 8(4912)24-74-37, 8(910)642-56-92


Пишите нам: contact@breath.ru

Звоните нам: 8 (4912) 24-74-37 (тел/факс)

               8-910-642-56-92





 

Чат по вопросам продаж   Мы в Инстаграм   Наш канал в Телеграм   Техподдержка в Telegram   Техподдержка в WhatsApp
Заказать обратный звонок  |  О компании  |  Проекты   |  Материалы  |  Архив  |   Горячая линия  |  Пишите нам   |  Научная работа   |  Лицензии и свидетельства   |  Публикации исследований   |   Страна здоровья  |   Blog  |  Презентации
Телефон/факс: +7 (4912) 24-74-37. Телефон горячей линии: +7 (910) 642-56-92
Проект ассоциации Breath Technologies. Все права сохранены. При использовании материалов и перепечатке ссылка (hyperlink) на www.Breath.ru обязательна. 
Copyright © 2000-2025 Breath Technologies. All Rights Reserved.