Портал здорового образа жизни    +7 (4912) 24-74-37,+7 (910) 642-56-92     contact@breath.ru
От просвещения - к здоровью Портал здорового образа жизни
Главная О компании Питание Диета Здоровье Фитнес Статьи Цены Спорт Контакты
  Здоровый образ жизни

Breath.ru - Inositol Ailment
 
Inositol Ailment


Description

Inositol is recognized as part of the vitamin B complex and is closely associated with choline and biotin. Like choline, inositol is found in high concentrations in lecithin. Animal studies have shown that the vita¬mins B6, folic acid, pantothenic acid, and PABA also have a close working association with inositol.

Both animal and plant tissues contain inositol. In animal tissues it occurs as a component of phospho-lipids, substances containing phosphorus, fatty acids, and nitrogenous bases. In plant cells it is found as phytic acid, an organic acid that binds calcium and iron in an insoluble complex and interferes with their absorption. Inositol is found in unprocessed whole grains, citrus fruits, brewer's yeast, crude unrefined molasses, and liver.

Inositol is effective in promoting the body's produc¬tion of lecithin. Fats are moved from the liver to the cells with the aid of lecithin; therefore inositol aids in the metabolism of fats and helps reduce blood chor lesterol. In combination with choline, it prevents the fatty hardening of arteries and protects the liver, kid¬neys, and heart.

Inositol is also found to be helpful in brain cell nutrition. Large quantities of inositol are found in the spinal cord nerves and in the brain and cerebral spinal fluid. It is needed for the growth and survival of cells in bone marrow, eye membranes, and the intestines. It is vital for hair growth and can prevent thin¬ning hair and baldness.


Absorption and Storage

About 7 percent of ingested inositol is converted to glucose; inositol is only one-third as effective as glucose in alleviating ketosis, the incomplete metabolism of fatty acids.

There is some disagreement as to whether inositol is synthesized by the intestinal flora. One reliable source indicates it is,28 while another claims that synthesis occurs within the individual cell rather than by intes¬tinal organisms. The amount the body excretes daily in the urine is small, averaging 37 milligrams. The diabetic excretes more inositol than does the nondi-abetic. Large amounts of coffee may deplete the body's storage of inositol.


Dosage and Toxicity

The Recommended Dietary Allowance has not yet been established, but most authorities recommend con¬suming the same amount of inositol as choline. The daily consumption of inositol in food is about 1 gram. The human body contains more inositol than any other vitamin except niacin. One tablespoon of yeast provides approximately 40 milligrams each of choline and inositol. Therapeutic doses range from 500 to 1000 milligrams daily. Fifty grams have been given by mouth and 1 gram intravenously with no side effects. There is no known toxicity of inositol.


Deficiency Effects and Symptoms

Tests on yeast cells have shown that when they are deprived of inositol, metabolic processes are prevented from functioning and consequently most of the cells die. In other studies, inositol deficiency in yeast cells led to abnormal cell walls and an inability of daughter cells to separate from the parent cells. Also found was the inhibition of fermentation and oxidation ac¬tions as well as a lower level of nucleotide coenzymes. Caffeine may create an inositol shortage in the body.





 
  Поиск    Тел.: 8 (4912) 24-74-37
 
 

   Тестирование онлайн


  Материалы
Аппаратно-программный комплекс (АПК) «Мониторинг функциональных резервов здоровья спортсменов и лиц, ведущих здоровый образ жизни» >>>
Каким образом можно сохранить жизнь в растении или в мясе? Традиционное употребление уже дает ответ: за немногими исключениями растения и их плоды принято есть сырыми. Но почему тогда мы варим картофель и печем из зерна хлеб? Тепловая обработка всегда влечет за собой изменение и некоторый распад структуры. Именно это обстоятельство пугает убежденных сторонников сыроедения, ведь при тепловой обработке нечто неизбежно разрушается и "утрачивается". При более пристальном рассмотрении все выглядит, однако, несколько иначе: ведь мы не учли, что спелые плоды уже прошли "тепловую обработку" солнцем. Поэтому для них очень подходит название "солнечная пища" >>>
С помощью несложного анализа крови, измерив "запал" на кончике ДНК, можно предсказать, долго ли вам осталось жить - пишет британская газета The Independent. Новая работа, осуществленная американскими учеными на образцах крови 20-летней давности, обнаружила сильную зависимость между длиной отрезка ДНК, называемого теломерой, который находится на концевом участке всех 26 хромосом клетки, и вероятностью прожить после 60 еще 15 и более лет. >>>


  Информация для потребителя
Общество с ограниченной ответственностью Центр медицинской профилактики "Истоки Здоровья"
Является членном ассоциации компаний Breath technologies.

Реквизиты: ИНН 6231056844, КПП623101001, ОГРН 1036208007230.
Адрес: г. Рязань, ул. Есенина д.116/1, оф.703, РФ, 390046

Телефон/факс: 8(4912)24-74-37, 8(910)642-56-92


Пишите нам: contact@breath.ru

Звоните нам: 8 (4912) 24-74-37 (тел/факс)

               8-910-642-56-92





 

О компании  |  Проекты   |  Материалы  |  Архив  |   Горячая линия  |  Пишите нам   |  Научная работа   |  Лицензии и свидетельства   |  Публикации исследований   |   Страна здоровья  |   Blog  |  Презентации
Телефон/факс: +7 (4912) 24-74-37. Телефон горячей линии: +7 (910) 642-56-92

Проект ассоциации Breath Technologies. Все права сохранены. При использовании материалов и перепечатке ссылка (hyperlink) на www.Breath.ru обязательна. 
Copyright © 2000-2019 Breath Technologies. All Rights Reserved.